Семенівська РДА
Анонси














Назад

Небезпека ботулізму

Останнім часом почастішали випадки захворювання на ботулізм. Не минула ця біда і Чернігівську область. Так у квітні–травні 2017 року в м. Чернігові зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм. Захворіло три людини. Причиною захворювань стало вживання в їжу риби в’яленої (лящ та плотва) домашнього приготування, яка була виловлена в річці Десна та виготовлена в приватних домашніх господарствах.

Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб.

Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.

Особливо небезпечні консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти в яких є умови для розвитку збудників та токсиноутворення.

Якщо кришка консервів хоча б трошки «здулась», треба категорично відмовитись від вживання її вмісту.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння. До перших симптомів ботулізму відносять наступні: різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер, нудота, нестримне блювання, діарея, випорожнення стає частим і рідким. В подальшому з’являються неврологічні симптоми.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і ні в якому разі не займатися самолікуванням. З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;

продукти, що швидко псуються зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки); захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді; не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

Методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області С.В.Михайленко

Назад



14 Вересня 2017 11:05
11 Вересня 2017 12:12
06 Вересня 2017 08:24
01 Вересня 2017 12:02
01 Вересня 2017 12:00
28 Серпня 2017 10:41
23 Серпня 2017 15:05
17 Серпня 2017 09:36
10 Серпня 2017 08:16
02 Серпня 2017 12:23
02 Серпня 2017 12:19
02 Серпня 2017 08:07